Странице

понедељак, 14. фебруар 2011.

Poezija za decu - omiljene knjige

Negde pred Sajam knjiga, omiljena knjiga za čitanje u našoj kući je bila čuvena žuta Riznica pesama za decu Jovana Jovanovic Zmaja. Kako je to knjiga iz perioda mog detinjstva, već je i unutra počela da žuti a listovi da ispadaju...

Otišla sam na sajam sa  željom da pronađem neku zbirku dečijih pesama (od više autora) sa lepim ilustracijama. Uglavnom su mi nudili razna izdanja pesama čika Jove Zmaja.

Prva koja mi se dopala je Logopesmarica, a preporučio mi ju je momak koji je radio na štandu Booklanda, kao njihovu najnoviju knjigu.

Logopesmarica

Knjiga je odlična, napisala ju je Jagoda Jovanović Stanković i vidi se da je nastala kao rezultat višegodišnjeg rada sa decom. Kako i u podnaslovu stoji, cilj joj je podsticanje boljeg izgovora i razlikovanje glasova/slova R, L, LJ, S, Z, C, Š, Ž, Ć,Č, Đ i DŽ.
Knjiga ima isključivo crno bele ilustracije, ali to ne umanjuje njenu vrednost. Čitamo je često. Primer jedne pesmice za glas Č:
Čućemo se

Čujem kako mati
često kaže tati:
Čućemo se telefonom
i skočiću do tebe...
pa se divim al' i brinem
-mati nije mače
da olako skače!

Druga knjiga je Riznica srpskog pesništva za decu.


Riznica srpskog pesništva za decu
Opis izdavača (Evro - Giunti):
Ova riznica obuhvata izbor najlepših pesama za decu iz pera naših najpoznatijih pesnika: čika Jove Zmaja, Duška Radovića, Dobrice Erića, Ljubivoja Ršumovića, Dragana Lukića, Mike Antića, Branka Ćopića i mnogih drugih. Za vas smo odabrali mnoštvo pesama koje nas očaravaju svojom neposrednošću, toplinom i jednostavnošću, i vraćaju nas u magične i bezbrižne dane odrastanja. U pitanju su pesme koje predstavljaju pravo blago naše književnosti, koje se prenosi iz generacije u generaciju i čini neizostavni deo detinjstva svakog čoveka.

Ova knjiga je bila baš ono što sam tražila: više autora, odlične pesmice, lepe ilustracije i dobar povez - knjiga za čitanje i čuvanje, baš kao i žuta Riznica. Iz nje sam saznala i ko su autori poznatih pesmica koje pevaju Kolibri, Dragan Laković, itd, kao što su Razbole se lisica, Ivin voz...
Par puta Lili je trzila da joj pročitam celu knjigu. Naravno da sam skraćivala pesme i pokušavala da preskočim poneki list. Uredno me vraćala: A ovo nismo pročitali...



Kasnije  smo dopunili kolekciju još jednom odličnom knjigom Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu.

Plavi zec, čudni zec, jedini na svetu
 Opis izdavača (Kreativni centar):

Ovo je druga knjiga u seriji čitanki za predškolce, pravljena prema programu predškolskog vaspitanja. Knjiga ima šesnaest tematskih krugova: Ovo sam ja, Moje igračke, Drugarstvo, Moja porodica, Moja kuća, Jesen, Voće, Povrće, Domaće životinje, Divlje životinje, Moj rođendan i drugi običaji, Voda, Zima, Gde stanuju životinje, Nova godina, Toplo i hladno. U knjizi ćete naći priče i pesme Dobrice Erića, Dragana Lukića, Desanke Maksimović, Dragomira Đorđevića, Ljubivoja Ršumovića, Momčila Tešića, Perl Bak, Đin Ju Suna, Odri Korn, i mnogih drugih, kao i radove nepoznatih autora i dela iz narodne književnosti.
Ja ću samo da dodam da je čitamo svakodnevno...
 

2 коментара:

Anka је рекао...

Puno hvala na preporuci za Riznicu srpskog pesništva za decu. Moj bebac je još mali pa samo gledamo slike, ali uživamo dok listamo ovu knjigu i baš mu dugo drži pažnju.

3xmama је рекао...

Anka,
Drago mi je da vam se knjiga dopada.
I kod nas je i dalje često "na repertoaru" za čitanje...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...