Странице

субота, 19. фебруар 2011.

Montesori kartice za spajanje pojmova čiji se nazivi rimuju


Napravili smo svoje kartice za spajanje pojmova čiji se nazivi rimuju, a po ideji viđenoj na sajtu Leptira .
Cilj igre je da se iz ponuđenog skupa kartica-pojmova, izdvoje i upare pojmovi koji se rimuju. Na poleđini se nalaze kontrolni znaci.
Kartice za uočavanje naziva koji se rimuju

Prvo smo osmislili pojmove koji se rimuju (a lako ih je nacrtati): luk-vuk, saće-gaće, đak-džak, med -led, prašak-grašak, čamac-mamac, buba-truba, žaba-baba, mašna-tašna, mačka-tačka, kruška-njuška, krava-trava, sir-žir, kapa-šapa... Dopuna, evo još rima: rak-mak, igla-cigla, cvet-svet, more-bore, stub-zub, kosa-rosa, sneg-breg, deda-meda, tata-bata, patak-batak, pače-mače...


Uparene kartice

Zatim smo se zabavili iscrtavajući ih i bojeći ih, usput im učeći nazive (npr. da na slici nije baka nego baba, da nije mače i maca nego mačka, itd).

Kad je to bilo gotovo Lilin prvi samostalni pokušaj je bio spajanje po logičkoj vezi: krava-trava (krava jede travu), baba-gaće (pitam zašto, kaže pa baba nosi gaće)... Tako da će biti zabave i narednih dana...

Kartice je ponela u krevet na spavanje...





3 коментара:

gospodja Tralalalinski је рекао...

Super su! Ja vec neko vreme pravim spisak rima za izradu kartica za ovog mog ljubitelja poezije, a Leptir mi je svojim karticama prilicno olaksala zadatak.
I ti sada jos vise!
Pozdrav

3xmama је рекао...

Drago mi je da ti se svidjaju.
Napravili smo tridesetak parova, ali nismo za sve nacrtali kartice, htela sam vidim kako ce ići sa ovim parovima, pa da kasnije dopunim skup.
Evo još rima: rak-mak, igla-cigla, cvet-svet, more-bore, stub-zub, kosa-rosa, sneg-breg, deda-meda, tata-bata, patak-batak, pače-mače...
Pozdrav za tebe i malog ljubitelja poezije :-)

Leptir (Nataša) је рекао...

Blog je odličan, hvala na spominjanju izvora ideje. Drugi post o sličnom priboru za uočavanje rimovanja možete pročitati ovdje (budući da je djevojčica zavoljela ove kartice):
http://leptir-mojpribor.blogspot.com/2011/02/rimovanje-rhyming-2.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...