Странице

понедељак, 8. август 2011.

Preporučujemo: Balans mesec

Nedavno nam je iz Subotice, pravo iz Kockice, stigla nova igračka. I to jedna SJAJNA igračka!

Reč je o kvalitetnoj drvenoj igrački Balans mesec, koja se sastoji od jednog meseca, osamnaest valjaka (u tri dimenzije i šest boja) i kockice.
Predviđena je za igru u paru i to po jednostavnim pravilima: igrač baca kockicu, zatim spušta valjak odgovarajuće boje na mesec koji se ljulja. Igrač koji izbaci mesec iz ravnoteže i obori valjke - ispada iz igre. Naravno da se igra može igrati samostalno, a baš tako je i svako od nas  prvo poželeo da proba.

Svi valjci se mogu staviti na mesec, tako bar piše na sajtu Kockice. Još uvek nam to nije pošlo za rukom, ali vežbamo i dalje :-)
Tačnije, uspela je Lili, ali je malo "zaobišla" pravila: mesec je postavila na bok, poređala valjke u vis, i bila beskrajno srećna što je uspela da "reši zadatak".



Značaj ove igračke je u tome što razvija koordinaciju oko-ruka kao i opažanje. Dete uz pomoć raznobojnih valjaka može učiti boje, kao i razlikovanje veličina (mali-srednji-veliki; uži- širi- najširi).
Igračka podstiče i razvoj koncentracije i uči dete strpljenju.

Balans mesec se pokazao podjednako zanimljivim i za Mili i Ogilija, kao i za Lili. Međutim, dvogodišnji blizanci nisu još uvek spremni za igru  po pravilima i za čekanje na red za bacanje kocke. Više im se dopada samostalno slaganje, ređanje valjaka u vis, sortiranje po bojama...
Za četvorogodišnju Lili su ovakve društvene igre pravi izazov: osim što podstiču takmičarski duh, na njima se uči i da prihvati poraz (prvo obaranje valjaka u igri u paru izazvalo joj je i suze). Balans mesec ju je podstakao i na razmišljanje i osmišljavanje strategije kako da "doskoči" zakonu gravitacije :-)

Osim Meseca, Kockica u svojoj ponudi ima još mnoštvo zanimljivih igračaka i Montesori materijala. Zanimljivo je da su vredni ljudi iz Kockice počeli praveći igračke svojoj deci, a kada se nešto radi od srca, uspeh ne može da izostane :-)

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...