Странице

четвртак, 18. август 2011.

Učenje brojeva


Kako Lili već neko vreme pokazuje interesovanje za pisanje slova i brojeva, odlučila sam da počnemo od brojeva, pa sam joj pripremila nekoliko aktivnosti, kako bi joj učenje bilo zabavno i lako. Neke od aktivnosti su osmišljene i odabrane tako da joj omoguće samostalno igranje i proveravanje tačnosti, dok neke podrazumevaju pomoć odrasle osobe. 

1. Slagalica za uparivanje
Na jednom delu se nalazi broj, a na drugom odgovarajući broj simbola. Kontrola tačnosti se obezbeđuje
odgovarajućim uklapanjem.2. Kartice za prepoznavanje (imenovanje) brojeva
Napravili smo kartice sa brojevima. Svaka na poleđini ima odgovarajući broj simbola.
Lili lako brojanjem na naličju kartice proverava koji je broj u pitanju.
Koristimo ih i za igru: uz svaku karticu Lili grupiše odgovarajući broj predmeta - sitnijih igračaka.
U montesori materijalu brojevi na ovakvim karticama imaju reljefnu strukturu, odnosno mogu se i opipati..3. Kartice sa štipaljkama
Na svakoj kartici se nalaze cvetići i tri ponuđena odgovora. Potrebno je štipaljkom označiti tačan odgovor. Kontrolu tačnosti  sama proverava na poleđini kartice.


4. Radni listovi za bojenje brojeva
Lili uživa u crtanju i bojenju, pa je ovo prava aktivnost za nju. Istovremeno je to i dobar način za pripremu pisanja brojeva.
Listovi za bojenje su preuzeti sa sajta Krokotak.5. Knjige o brojevima

- My Number Book - zanimljiva taktilna knjiga na engleskom jeziku (kupljena kod nas) namenjena učenju brojeva i razvoju fine motorike. Knjiga je prepuna aktivnosti: sadrži delove koji se otvaraju, povlače, vrte, pomeraju. Sadrži i poster sa brojevima.
- Brojevi i oblici iz serije "Putovanje do škole" (3-6) izdavača Enco Book. Mala knjižica spiralnog poveza. Svako pitanje sadrži tri ponuđena odgovora. Dete bira odgovor stavljanjem prsta u odgovarajuću rupu, a tačnost proverava na poleđini strane.

- Mala kineska knjižica sa brojevima6. Pravljenje brojeva od konstruktor elemenata


7. Pertini matematička igraonica
Ova "Matematička igraonica" sadrži nekoliko kartonskih tabli za prepoznavanje geometrijskih oblika, učenje brojeva, kao i učenje sabiranja i oduzimanja. Za sada je koristimo za učenje i prepoznavanje brojeva.8. Pravljenje brojeva i pridruživanje odgovarajućeg broja predmeta9. Seckanje brojeva iz kalendara
Igramo se tako što pronalazi zadati broj i iseče ga sa starog lista kalendara. Ujedno vežba i finu motoriku...


10. Traženje i prepoznavanje brojeva u tekstu uz pomoć lupe
Za ovu aktivnost Lili koristi lupu i uglavnom neki reklamni akcijski prospekt.
Naravno da joj lupa za ovaj "zadatak" nije potrebna. Lupa je tu da bi posao traženja bio zanimljiviji i da bi Lili imala utisak da radi nešto važno.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Diiivno Jelena. Pregrst ideja kao i uvek i mogu bey trunke laskanja da ti kazem da bi ti mogli pozavideti mnogi vaspitaci. BRAVO!Zoka

gospodja Tralalalinski је рекао...

Slatke ideje!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...