Странице

среда, 13. јул 2011.

Ledene igre za vrele dane

Prethodni vikend, za koji je bila najavljena tropska temperatura, dočekali smo spremni. U zamrzivaču su baš takve temperature čekale pripremljene igračke namenjene rashlađivanju. Među smrznutim sladoledima, voćem i povrćem svoje mesto našli su čamci od leda, šarene kockice za crtanje i "santa" leda.

Čamci od leda

Za ove čamce nismo stigli da utvrdimo da li brže tonu ili se brže tope na temperaturi od 40 stepeni :-)


Čamci od leda

Ali njihova vrednost je u tome što su ih deca uz instrukcije sama pravila. Slamka, selotejp, plastična čaša, malo vode i papira je sve što je potrebno za njihovu izradu. Ah da, i malo strpljenja da se voda zaledi (to čekanje je i bilo najteži deo u celoj priči).


Pravljenje čamaca:
slamka se zalepi za dno čaše, sipa se voda i čeka se...
Da se brodovi zalede....

A kad su čamci bili gotovi i porinuti u more, stigle su i neke životinje da se "provozaju" na njima. I dok su trčkarali po još igračaka koje će smestiti u "more", čamci su nestali: ostali su samo jarboli i jedra.


Gde nestadoše brodovi

Slikanje kockicama leda

Šarene kockice leda sam im pripremila bez namere da sa njima stvaraju "umetnička" dela, već kao još jednu aktivnost čiji je glavni cilj - rashlađivanje. Mada, nije beznačajno ni to što su mogli da učestvuju u pripremi ovog "slikarskog" materijala i da vide da se raznim materijalima može crtati.


Kockice leda obojene prehrambenom bojom

Za pravljenje ovih kockica je korišćena posuda za led, prehrambena boja i plastične koktel čačkalice.
Ideja je bila da neke kockice imaju držače, a neke ne. Čačkalice se stavljaju nakon nekih sat - dva od početka zamrzavanja (kada se uhvati led debljine dva tri milimetra), da bi mogle da stoje uspravno.


Crtanje raznobojnim kockicama leda

Nema potrebe da naglašavam da ime se ova aktivnost veoma dopala. Najpre su isprobali crtanje na papiru, a zatim i po betonu. Iako su kockice leda bile intenzivnih boja, crtanje po papiru je ostavilo blede, pastelne tonove, a po betonu tragovi su bili samo mokri - bez boje, što im uopšte nije smetalo :-)


Da li rade i po betonu?

Da bi otisci na papiru bili efektniji, potreban je deblji papir, onaj namenjen slikanju vodenim bojama.

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...