Странице

субота, 22. октобар 2011.

Preporučujemo: Dobre igračke iz "Kockice"

Nedavno je, u organizaciji društva "Prijatelji dece Srbije", dodeljeno prestižno priznanje "Dobra igračka", dvema igračkama proizvedenim u "Kockici - eko toys" iz Subotice.
Igračke koje su dobile priznanje su Balans mesec i Vijci i matice.
Posebno mi je drago što smo i mi, nezavisno od ovog priznanja i žirija, prepoznali kvalitetnu igračku i što je već imamo u svom vlasništvu.


Balans mesec - dobitnik priznanja Dobra igračka



Vijci i matice  - dobitnik priznanja Dobra igračka


U "Kockici" postoji veliki je izbor kada su u pitanju matematičke didaktičke igračke, kao što su one namenjene razumevanju količine i učenju brojenja, ili one predviđene savladavanju osnovnih geometrijskih pojmova. Mi imamo brojčanu slagalicu.

Veliki je izbor i igračaka predviđenih za podsticanje razvoja fine motorike.
O značaju stimulacije fine motorike, navešću deo intervjua Ranka Rajovića, autora knjige "IQ deteta - briga roditelja":


"Na Harvardu su utvrdili da 14 posto sinapsi pripada prstima. Ako znamo da intelektualne sposobnosti zavise od broja sinapsi, a prsti formiraju najviše sinapsi, onda znači da naša grafomotorika ima uticaj na naše intelektualne sposobnosti.
Na žalost, deca u Evropi tu jako zaostaju. Petogodišnjaci ne mogu podignuti četvrti prst kad ispruže dlan na ravnu podlogu. Radili smo istraživanja koja su pokazala da 40 do 60 posto dece uzrasta od 5 godina to ne može. To je prvi znak nedostatka broja sinapsi, a problem je u tome što deca nemaju gotovo nikakve igre s prstima. Dete koje sedi pred kompjutorom i igra igrice, stalno drži "miša" u istom položaju, prsti mu ne rade. Ako dopustimo da mu to i gledanje televizije postane glavna zanimacija, formiraće manji broj sinapsi, čime je direktno oštećeno."


Drvene perle, u prirodnoj boji drveta ili šarene - ofarbane ekološkim bojama, različitih oblika - savršene su za razvoj fine motorike. Prvenstveno su namenjene nizanju, ali kod nas u kući, deca im neprestano pronalaze i nove uloge u igri. Tako da su perle čas deo neke ogrlice, čas građevinski elementi u kombinaciji sa kockama, ponekad transportni materijal, ili elementi za "pisanje" slova. Nizanje perli je zabavan zadatak i deci najmljađeg uzrasta, a zanimljivo je koliko vremena mogu utrošiti baveći se ovim poslom. Za stariju decu, aktivnost može biti izazovnija ako im se zada neka "mustra" ili kriterijum za nizanje (npr. po tri iste boje, ili redosled po oblicima i boji, itd.).


Drvene perle

Još jedna igračka koju imamo a namenjena je razvoju fine motorike je Kruška.  Za nju je privezan simpatičan drveni crv, napravljen od raznobojnih perli, koga je potrebno provući kroz rupe u kruški. Zadatak je otežan time što se na svakoj perli nalazi prepreka, pa je crva potrebno okretanjem dovesti u pravi položaj, da bi zadatak bio uspešno urađen.


Kruška sa crvom, namenjena razvoju fine motorike


I tu nije kraj sjajnim igračkama.
Imamo ih još, što kod kuće, a što na "listi želja".
Ali o tome drugi put...

A da li ćemo "pogoditi" koja će igračka sledeće godine poneti priznanje "Dobra igračka", ostaje nam da vidimo. Bez sumnje, biće još nagrađenih, jer kad se nešto radi kvalitetno i sa ljubavlju, kao u ovoj porodičnoj radionici, uspeh je neizbežan :-)

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...