Странице

понедељак, 26. септембар 2011.

Brojčana slagalica

Brojčana slagalica je jedna od naših novih didaktičkih igračaka pristiglih iz subotičke "Kockice".
Namenjena je uvežbavanju brojanja i razumevanju veze između pojma broja i količine.

Brojčana slagalica se sastoji od raznobojnih kvadratnih pločica i drvenog postolja. Svaki broj predstavljen je odgovarajućim brojem kvadrata, sa isto toliko rupa na njemu (broj 1-jedan crveni kvadrat sa jednom rupom za nizanje, 2 - dva žuta kvadrata sa dve rupe,...). Na taj način je obezbeđeno da se svaka kvadratna pločica može postaviti samo na njoj predviđeno mesto. Time se omogućava i samostalnost deteta u igri, jer se pravilnim postavljanjem ostvaruje kontrola tačnosti.Uz pomoć ove igračke dete na jednostavan način, odnosno vizuelno, uočava odnos između količine i njenog numeričkog simbola - broja. Razumevanje tog odnosa se može i podstaći postavljanjem pitanja tipa: koji je broj najmanji, koji je najveći, za koliko je tri veći od dva, i sl.

Uz brojčanu slagalicu smo dobili i drvene pločice sa brojevima, pa smo količinu povezali i sa zapisom broja.Pored osnovne namene, igračka doprinosi razvoju fine motorike, a može poslužiti i za imenovanje i učenje boja.

Vreme provedeno u igri i zabavi sa ovom matematičkom slagalicom je zapravo vreme provedeno u učenju, i zato se za slagalicu može reći da je PRAVA didaktička igračka.


Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...