Странице

четвртак, 14. април 2011.

Knjigrice i mozgalice

U jednom od prethodnih postova sam pisala o Pikom -ovim didaktičkim igrama, a ovog puta ću vam predstaviti njihove knjige koje imamo.

Knjigrica Zanimljive porodice je  maštovito urađena knjiga - slikovnica tvrdih korica i kartonskih listova koja upoznaje dete sa životinjskim porodicama (npr. jelen-lane-košuta, jarac-jare-koza, petao-pile-kokoška, itd.). Svaki list je podeljen na tri dela  i može se listati nezavisno. Od deteta se očekuje da pravilno rasporedi delove lista tako da strana prikazuje jednu životinjsku porodicu. Svaka životinja je predstavljena jednom kratkom pesmicom. Postoji još nekoliko knjiga u ovoj seriji: o higijeni, zanimanjima...


Zanimljive porodice

Od knjiga sa prozorčićima imamo knjigu Farma puna šarma koju je napisao  Pop D. Đurđev, sa šarmantnim, veselim i prepoznatljivim ilustracijama Sašenjke Meljnikov - Ivanović. Knjigu Bića iz Zoo vrtića iz iste edicije smo pozajmljivali iz biblioteke. Mili i Ogili vole da je listaju, otvaraju prozorčiće, prepoznaju i imitiraju životinje.


Farma puna šarma

Od radnih listova sa nalepnicima imamo Matematičku mozgalicu za decu od 4-6 godina (postoji i za stariju decu). Ova knjižica (meni omiljena iz ove oblasti) još uvek čeka skrivena na polici, ali ne da Lili napuni četiri godine, već da izdvojimo malo vremena samo za nas dve i da je rešavamo sa uživanjem. U protivnom bi je Lili rešila samostalno rukovodeći se osećajem za lepo i šareno ;-)
Ono što ovu knjižicu u moru sličnih izdvaja  od drugih, jesu savremen pristup,  pažljivo i stručno odabrana metodička rešenja, redosled zadataka takav da podstiče motivaciju deteta za rešavanjem.
Od deteta se očekuje dopunjavanje, povezivanje, docrtavanje, lepnjenje nalepnica, a u sredini je i društvena igra. Zabavljajući se, dete se susreće sa osnovnim matematičkim pojmovima iz oblasti geometrije, relacija, skupova... Činjenica da je autor Dragana Krstić po struci magistrar metodike nastave matematike, objašnjava sveobuhvatnost i ujedno lakoću pristupa problematici ove knjižice od 36 strana.

Matematička mozgalica

2 коментара:

Škrabalica је рекао...

takve knjižice sa prozorčićima su i kod nas bile jako aktuelne.
sada imamo par mini enciklopedija za velike sa sličnim interaktivnim delovima. vole deca da istražuju :)

3xmama је рекао...

Da, lepo je što se izdavači trude oko dečijih knjiga.
Više nije dovoljno da knjiga za decu samo ima lepu naslovnu stranu :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...