Странице

понедељак, 11. април 2011.

Čitaj mi Pčelicu

Kad Lili kaže "Čitaj mi pčelicu" , samo je pitanje trenutne inspiracije za koju pčelicu će se odlučiti: onu u šumi, kraj vode ili na livadi. Ili najčešće za sve tri...

Pogađate li o čemu je reč?

Slikovnice Pčelica u prirodi

Reč je o edukativnim slikovnicama izdavačke kuće Pčelica iz Čačka, čija sam izdanja prvi put videla pre tri godine na Dečijem sajmu. Prepoznatljivi su po svom zaštitnom znaku Pčelici Medici.
Tada smo kupili slikovnicu Pčelica u šumi.
Napisali su je Snežana Babić i Goran Marković, a ilustrovao Mijat Mijatović.
Dopala mi se jer je pisana u stihu i na zanimljiv način upoznaje dete sa biljnim i životinjskim svetom u šumi. Lili je tada bila suviše mala da bi razumela pročitani tekst, ali je volela da gleda ilustracije, pa smo je koristili za učenje imena životinja i čuvali za čitanje dok još malo odraste. Kasnije, na nekom od sledećih sajmova smo kupili i Pčelicu kraj vode i Pčelicu na livadi: Lili sad pažljivo sluša pesmice, a Mili i Ogili prepoznaju životinje.

U međuvremenu je i Pčelica radila punom parom, tako da sad već ima veliki broj naslova za predškolce i osnovce, kao i taktilne knjige za bebe.

A mi smo našu biblioteku dopunili sa tri nova naslova: Na piratskom brodu, Beovulf i Grendl i Okrugli sto.

Nove knjige

Prva im se veoma dopala i inspirisala za igru: kratka priča o neustrašivom kapetanu i gusarima, morskoj oluji i potrazi za blagom propraćena veoma lepim ilustracijama. Nakon čitanja usledila je igra: začas se krevet pretvorio u piratski brod, a moji neustrašivi bučni pirati su zaplovili u avanturu :-)
Druga i treća knjiga su iz edicije Deca čitaju avanture, koja je namenjena početnicima u čitanju: zanimljiv tekst, kratka priča, krupna slova. Baš ono što je potrebno da motiviše samostalno čitanje. Dosta interesantnih naslova, prilagođenih ukusu malih kao i nešto starijih čitalaca, ima u ovoj ediciji tematski podeljenoj na avanture, istoriju (npr.Tutankamon i zlatna kočija) i mitove (Ikar, dečak koji je leteo, Romul i Rem, Persej, Odisej,...). Ipak, ova edicija će sačekati da Lili, Mili i Ogili još malo odrastu...

A Pčelici želimo da i dalje bude marljiva i uspešna, da bi mi uživali u njenom čarobnom svetu knjiga :-)

1 коментар:

Pčelica је рекао...

Lili, Mili i Ogili,
Hvala vam što nas volite i što se družite sa nama. Veeeeeeeeeeliki poljubac iz Pčelice. Zu-zu-zu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...