Странице

среда, 30. новембар 2011.

Igračke iz Kockice

Bliži se decembar, mesec kada se igračke kupuju više nego obično  i kada je Deda Mrazu potrebno pomoći da pripremi poklone. Kako igračke definitivno ne služe samo za zabavu, već su i odlično sredstvo za podsticanje razvoja raznih sposobnosti, jasno je da je potrebno izdvojiti vreme i obratiti posebnu pažnju na odabir kvalitetne i korisne igračke.
Pored toga što treba da bude bezbedna i da odgovara uzrastu deteta, dobra igračka bi trebala da mu omogući da samo pravi i kreira igru, da podsiče razvoj fine ili krupne motorike, da razvija kreativnost i maštovitost.
Igračke su i odlično sredstvo za podsticanje sposobnosti opažanja, koncentracije i učenja, od onih početnih za učenje vrsta životinja, boja, oblika, slova, brojeva - pa do komplikovanijih i složenijih za stariji uzrast.

A baš takve igračke, poštujući sve zahteve koje dobra igračka treba da ima, prave vredne ruke zaposlenih u Kockici iz Subotice, radionici za izradu ekoloških drvenih igračaka.

Krupna motorika

Zima je vreme kada deca provode manje vremena napolju nego obično, pa ne treba zapostaviti podsticaj razvoja krupne motorike. Rekviziti sa kojima se u tu svrhu najčešće "družimo" ovih dana su hodalica polukugle i bubamara penjalica.
Hodalica polukugla je igračka namenjena razvoju ravnoteže. Sastoji se od dve drvene polulopte, na kojima dete stoji, držeće ih kanapima u ruci i pokušavajući da hoda. Kugle se mogu okrenuti na stranu po izboru. Zabava i smeh zagarantovani dok se tehnika ne savlada, što i nije baš lako. A kad se hod na ovim kuglama uvežba, mogu se organizovati i mini takmičenja u brzini hodanja, ili vremenu ostajanja na njima.


Ogili i jutarnja gimnastika: vežbe ravnoteže
 uz pomoć hodalice - polukugle

Bubamara penjalica je odlična igračka rekvizit za vežbanje mišića leđa i ruku. Sastoji se od drvenog dela - bubamare i dva kanapa, čijim razvlačenjem se postiže kretanje, tj. penjaje bubamare. Drugi kraj kanapa je potrebno zakačiti negde, a moguća je i igra u paru, gde jedan od učesnika pridržava jedan kraj kanapa.


Bubamara penjalica

Opažanje


Piramida, valjci - stepenice, kruška provlačilica i brojčana slagalica

Piramida i stepenice su igračke koje koristimo za podsticanje razvoja opažanja.
Piramida je namenjena deci uzrasta od godinu dana i zahteva razlikovanje delova po dimenzijama i slaganje od najvećeg dela ka najmanjem.
Stepenice se sastoje od 16 valjaka, grupisanih po boji i veličini i postolja u koji se ti valjci smeštaju. Odlično su sredstvo za uočavanje i upoređivanje veličina. Tokom slaganja, detetu se mogu postavljati pitanja vezana za osobine valjaka. Npr. pitanjem da li je žuti valjak veliki ili mali, pokazati da bilo koji odgovor može biti tačan i da zavisi od veličine valjka sa kojim se upoređuje.

Postoji veliki broj igračaka koje se proizvode u Kockici, a koje su istovremeno i zabavne i edukativne.
Osim kvaliteta izrade, odlikuje ih i pristupačna cena. O trajnosti i prednosti u odnosu na plastične, nepotrebno je govoriti.

Naš Deda Mraz zna gde se mogu naći dobre igračke i  snabdeva se u Kockici :-)
A šta smo poželeli, videćete u nekom narednom postu....






3 коментара:

Marija је рекао...

Marti je bubamara hit još od aprila i nikako da dosadi :-D I svaki drugar morao je da proba
A vidis za ovu hodalicu ja mislila da su jos mali,Ccccc... Ali moja sestra ce uskoro ici u Suboticu,he-he

Unknown је рекао...

SJAJNE IDEJE

Анониман је рекао...

Ma da, lijepo! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...