Странице

субота, 4. јун 2011.

To nisu obične knjige...

"Veliki je ovaj svet, upoznaj ga!...to nisu obične knjige" - reči su dobrodošlice koje nam upućuje izdavač dečijih knjiga ProPolisPlus Books na svom sajtu.
A da su to zaista lepe, neobične i drugačije knjige uverili smo se i mi.

Kao uskršnji poklon, dobili smo tri zanimljive knjige - slikovnice.


Uskrs



Knjiga "Od baka do unuka - Uskrs - rukotvorine i igre" obiluje raznim kreativnim idejama i predlozima.
Počev od toga kako se boje i ukrašavaju jaja na prirodan način, kako ih je moguće dekorisati uz pomoć krep papira, voštanih boja, kanapa, tila, gaze, salveta...do ideja za kreativce:
  • kao napraviti šumu u kojoj na granama drveća rastu jaja
  • kako napraviti mozaik od ljuski jaja
  • kao napraviti razne maske i zeke
  • kao napraviti kokino carstvo
  • kao napraviti uskršnje korpice...
Iz ove knjige - slikovnice se može saznati ponešto i o običajima i verovanjima raznih naroda, kao na primer zašto deca u Engleskoj veruju da uskršnji zeka donosi jaja i krije ih po travi...
Osim toga knjiga sadrži i predloge i opise preko dvadeset dečijih igara. Većina igara je predviđena za igru dece u grupi.
Autori knjige, Ljilja Marjanovići Mirjana Martinović, su napisale jedan lep priručnik za mame, bake i vaspitače prepun ideja - kako deci kroz igru i stvaralaštvo preneti radost uskršnjih praznika.


Brojalice

Druga knjigu koju smo dobili je slikovnica Bro-ja-li-ce. Autor je Ljiljana Dubljević.
Ovo je zapravo zbirka od petnaest kratkih, vedrih i zanimljivih pesmica-brojalica pravilnog i jednostavnog ritma. Sadrži note, tako da se brojalice mogu izvoditi na jednom tonu ili pevati. "Od svake brojalice može da se isprede priča, smisli igra, napravi predstava, komponuje melodija, da bude podsticaj da se nešto više nauči o stvarnim životinjama i životinjama u basnama...dete koje voli da se igra i kreativni odrasli zajedno će iz ove knjige izvesti brojne aktivnosti u kojima će zajedano uživati."


Tatu i Patu u zemlji snova

Treća knjiga je "Tatu i Patu u zemlji snova". Neobična i nesvakidašnja, kako po sadržaju tako i po ilustracijama. Autori su Aino Havukainen i Sami Toivonen.
"Glavni junaci su braća Tatu i Patu, koji se ponekad ponašaju malo neobično. Rodom su iz Čudesije, gde se stvari rešavaju drugačije nego kod nas. Znatiželjno i sa oduševljenjem upoznaju naš divni svet, uvek orni za nove avanture."
U ovoj, trećoj knjizi u serijalu, braća imaju gošću: bebu devojčicu Satu koju je potrebno uspavati... I tu avanture počinju...

Ako je budete čitali deci, pripremite se da odgovarate na mnogobrojna pitanja, jer ova knjiga definitivno budi dečiju maštu i radoznalost...

Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...