Странице

петак, 10. јун 2011.

Montesori igrarije

Da se u potpunosti pridržavam principa i metoda Montesori pedagogije, ovaj post bi imao naziv "Na našim policama u maju...". Ovako, ovo su naše "igrarije", manje ili više u Montesori "stilu", kojima smo se bavili prethodnih dana.

I Aktivnosti iz svakodnevnog života :


Presipanje tečnosti iz jedne posude u drugu  je vežba u kojoj se veoma brzo vidi napredak u koordinaciji pokreta. Mili i Ogili su presipali iz malih teglica sa širim otvorom, dok su za Lili veći izazov  flaše koje imaju uži otvor od teglica. Za Mili i Ogilija je ovo izuzetno zabavna aktivnost, iako zahteva dosta koncentracije, kojom mogu dugo da se bave ( uz povremeno dosipanje tečnosti ;-)
Igru smo upotpunili učenjem značenja pojmova puno, prazno, pola...


Prebacivanje jagoda (od stiropora) uz pomoć hvataljke (Lili), odnosno uz pomoć kašike (Mili i Ogili):

Prebacivanje hvataljkom
Prebacivanje kašikom

Presipanje zrnevlja uz pomoć različitih "merica":



II Aktivnosti za razvoj čula


Tema je selo, posuda je napunjena pšenicom, tu su i domaće životinje, prirodne i veštačke biljke, traktor...


III Aktivnosti vezane za razvoj govorno jezičkih sposobnosti



  • Kartice- slike životinja za izmišljanje priča (slikane su pre nego što su postale kartice). Igramo je tako što se sa gomile kartica (okrenutih na naličje) uzima jedna. Izvučeni "lik" je glavni junak priče...Potom na scenu stupaju i ostali, u zavisnosti od redosleda izvlačenja... Na taj način priče dobijaju sasvim različite tokove dešavanja...


Knjige o životinjama koje smo čitali:


IV Matematika


Igra brojanja, ovaj put sa pilićima (više o igri možete pročitati ovde):


Igra nahrani piliće

Pokušaji sabiranja (igra za Lili):

Sabiranje

Pored ovih aktivnosti ponovo je bila veoma aktuelna i igračka 3D igra memorije - farma. Iako na njoj piše da je namenjena uzrastu 3+, veoma je korisna i za mlađi uzrast.


3D farma - igra memorije

Pakovanje je u obliku kutije za jaja, unutra se nalazi 10 različitih životinja i 10 jaja - tačnije 20 polovina jaja.

U uzrastu od godinu dana su je koristili kao korisnu taktilnu igračku: svaka životinja se sastoji od dva dela koja je potrebno spojiti. Podsticajna je za razvoj fine motorike, učenje naziva životinja, razlikovanje boja...
Pre nego što je napunila tri godine, Lili je mogla da je igra i po pravilima: naime kad se ispod svake polovine jajeta, sakrije polovina životinje, igra postaje klasična igra memorije - jedino specifična po tome što je trodimenzionalna.


Ovih dana, inspiraciju za većinu aktivnosti koje smo radili i koje su tek u planu, pronalazim na  sjajnom blogu Counting Coconuts.



Нема коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...