Странице

четвртак, 29. децембар 2011.

Tangram

Tangram je drevna kineska igra, poznata i kao kineska slagalica.
U pitanju je set figura načinjen od sedam geometrijskih likova dobijenih na tašno definisan način od jednog kvadrata. Pravilo igre je veoma jednostavno: složiti figuru koristeći uvek svih sedam delova. Figura se slaže u jednoj ravni i delovi moraju da se dodiruju.

Tačno vreme nastanaka ove igre nije poznato (neki smatraju da je stara 4000 godina), ali je poznato da je slagalica bila namenjena zabavi dece i žena. Možda je i to jedan od razloga što su ozbiljne studije ove zanimljive igre usledile dosta kasnije. Najstarija poznata kineska knjiga o tangramu je iz 1813. godine.
1903. Sem Lojd je napisao "Osmu knjigu o tangramu", koja je značajna zato što sadrži oko 600 šablona za slaganje (neki još uvek nisu rešeni). Negde pročitah da je i Napoleon imao svoj tangram i knjigu sa obrascima.
Matematičari su ispitivali (i dokazali) broj konveksnih figura koje mogu da se naprave. Broj ostalih figura je """


Tangram: različite varijante igračke

Tangrami mogu biti napravljeni od drveta, gline, kartona...Postoje i prelepi primerci napravljeni od izrezbarene slonovače. Danas postoje i u vidu elektronskih igračaka, kao slagalice na magnetnoj tabli,...

Razne figure mogu da se naprave od ovih sedam geometrijskih likova: siluete ljudi, životinja, kuća, prevoznih sredstava,..., božićnih simbola... Samim tim ova igra se može iskoristiti ne samo za sticanje osnovnih pojmova iz matematike i geometrije, već i biologije.

Mi smo naš tangram najpre napravili od kartona, svi delovi su bili različite boje. Kako se od česte upotrebe brzo pohabao, novi tangram smo napravili od stirodura. Stirodur se lako seče skalpelom i delovi se ne krune i ne osipaju.


Delovi se seku po crvenoj liniji


Uz par odštampanih šablona sa interneta, zabava može da počne.

Za najmlađe - početni nivo: slika šablona (i delova) je u odgovarajućoj boji kao i delovi tangrama.
Za sledeću fazu: slika šablona je jednobojna, ali se vide delovi od kojih je sastavljena.
Kasnije, figure se mogu slagati samo na osnovu šablona koji predstavlja siluetu figure.


Tangram napravljen od stirodura

Edukativni značaj ove igre je višestruk:

Ukoliko je napravljen od različito obojenih delova - razlikovanje i imenovanje boja; uočavanje odnosa manje veće, shvatanje položaja dela u odnosu na celinu; razvijanje fine motorike okretanjem i rotiranjem delova, razvoj govornih sposobnosti kroz priču o napravljenoj figuri. Mada, nesumljivo najveći značaj ove igre je u razvoju logičkog mišljenja.

Korisni linkovi:
http://tangrams.ca/inner/down.htm
i veliki broj šablona za slaganje (.pdf):
http://tangrams.ca/download/TangramPlanches.pdf

O ovoj igri, kao i mnogim drugim zanimljivim aktivnostima, možete pročitati u knjizi "Matiš za najmlađe", izdavača Sil books.


3 коментара:

Zoka је рекао...

Sjajne i igra i knjiga. Hvala Jelena za predlog i podsticaj :-)
Ja kada god imam predskolce - palniram aktivnost za decu i roditelje pod nazivom "Tangramijada", ali nikako da je realizujem :-)

Анониман је рекао...

Zdravo jel se od toga stiropora mogu napraviti svi oblici i ostalo koje ja želim.

Анониман је рекао...

Zvuči nevjerojatno, ali nisam zainteresiran time! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...